Ezinge niet bestand tegen dadendrang van Zeester

Afbeelding
Sport Wedstrijd van de week

FEERWERD – In het eerste kwartier van de wedstrijd leek het er afgelopen zaterdag nog niet op dat Zeester een gemakkelijke middag tegemoet zou gaan tegen het laag geklasseerde Ezinge. In het eerste kwartier golfde het spel op en neer. Ezinge verstopte zich in de openingsfase niet en leek er in ieder geval een wedstrijd van te willen maken. Nadat de eerste kansen toch wel voor Zeester waren, scoorde Jesper Bouwman namens Ezinge de openingstreffer. Zeester raakte er niet door van slag en kreeg in het verdere verloop van de eerste helft de overhand. Nog voor rust werd de achterstand omgezet in een 1-3 voorsprong en na 90 minuten prijkte er met 1-9 een monsteruitslag op het scorebord.

Bij de 1-0 van Ezinge, timede Levi Veenstra verkeerd en doordat laatste man Vince van der Veen zijn post had verlaten en er geen rugdekking was, kreeg spits Jesper Bouwman een kans. Bouwman schoot vervolgens fraai raak. Daarvoor hadden zich voor beide doelen al een paar dreigende situaties voorgedaan, maar daaruit werd dus niet gescoord. Bij de gelijkmaker van Zeester, welke in de 22e minuut viel, was het Ezinge-verdediger Jordy Huizing, die niet goed ingreep. Jordy Knol wist daardoor een voorzet van de bedrijvige Henri Nienhuis doeltreffend af te ronden. Waar bij Ezinge na deze tegenslag de spirit wat leek af te nemen, speelden de mannen van trainer Jaap van der Ploeg nog meer met de borst vooruit. Zeester lijkt vastberaden te zijn om in ieder geval de 2e plaats in handen te houden en daarmee deelname aan de nacompetitie af te dwingen. Laatste man Vince van der Veen spoorde zijn teamgenoten telkens luidkeels aan en dat leek ook zeker te helpen. Na een half uur spelen kwam Zeester door een overigens merkwaardig doelpunt op de gewenste voorsprong. Jesse Tjoelker leek na een voorzet van Chris Noordhof de bal bij de 2e paal niet goed te raken, maar met een boog en na een stuit verdween deze wel over de doellijn. Vijf minuten voor rust was Noordhof zelf dichtbij de 1-3. Hij klopte Thijs Guikema op snelheid, maar zag zijn schot net voorlangs het doel van Robbin de Jong over de achterlijn gaan. Nadat doelman De Jong van Ezinge niet veel later een schot van Danny Beerda niet voldoende verwerkte, kon Jordy Knol uit de rebound alsnog de 1-3 aantekenen.

Met een 1-3 ruststand zou zich na de thee uiteraard nog een wederopstanding van Ezinge kunnen voltrekken, maar die verwachting had eigenlijk niemand. Ezinge maakt een moeizaam seizoen door en moest tegen Zeester ook nog eens een aantal vaste basisspelers missen. Na rust werd het krachtsverschil dan ook alleen maar groter. Zeester nam daarin geen moment gas terug, ook niet nadat de zege al lang en breed veilig was gesteld. Al vrij snel in de 2e helft schoot Ruben Postma, na een hoekschop van Danny Beerda van dichtbij raak. Ezinge zocht daar waar het kon de aanval, waarbij het meeste gevaar van routinier Jasper Dijkstra kwam. Spits Jesper Bouwman probeerde nog een paar keer doel te treffen en ook Nick Rosema liet nog een paar keer een aanvallende actie met enig perspectief zien. Maar het was toch vooral Zeester wat de klok sloeg. De mee opgekomen Vince van der Veen maakte na een één-twee met Noordhof hoogstpersoonlijk de 1-5. Vervolgens begon aan beide kanten het wisselen van spelers. Bij Ezinge kwam Julian Verwijk in het veld voor Robert Veenstra en bij Zeester kwamen Alex Zijlstra en Marco Steegstra in het veld voor Danny Beerda en Jordy Knol. Later zouden aan beide kanten nog één of twee wissels volgen. Henri Nienhuis voerde met een venijnig schot de score op naar 1-7 en vervolgens was het de beurt aan invaller Marco Steegstra, die van dichtbij twee keer de bal binnen werkte. Doelman De Jong van Ezinge bracht nog een keer redding met de voet en voorkwam daarmee de dubbele cijfers. Vervolgens had Ezinge bijna niet alleen het eerste doelpunt van de wedstrijd gemaakt, maar ook het laatste. Na een actie van Rozema en een inzet van Dijkstra werd de bal van de doellijn gehaald, waarna Mark Vlonck alsnog had kunnen scoren, maar hij schoot over. Voor Ezinge geldt dat het onder leiding van de vertrekkend trainer Ronald Bouwman, na de zware nederlaag alleen nog voor de eer kan spelen. Voor Zeester geldt een heel ander verhaal. Trainer en spelers hebben hun zinnen gezet op promotie en als de wil om te winnen wordt vastgehouden en gekoppeld wordt aan de dadendrang van afgelopen zaterdag, dan kan het nog een heel mooi seizoen gaan worden voor de club uit het vissersdorp. ‘We gaan er met elkaar voor’ zo sprak trainer Jaap van der Ploeg na afloop. Hij deelde verder nog een compliment uit aan de spelers, die na hun wedstrijd met het tweede elftal, zich als wisselspelers in Ezinge meldden. Als beloning liet hij ze speelminuten maken en daarin stelden ze hem niet teleur.

Man van de wedstrijd: Marco Steegstra.

Opstelling Ezinge: de Jong, Veenstra (Schulz), Guikema, Huizing, Giesen (Vergeer), M. Vlonck, T. Vlonck (IJpema), Rosema, Staal (Beijering), Bouwman, Dijkstra

Opstelling Zeester: D. Veenstra, L. Veenstra (Schulz), Postma, van der Veen, J. Nienhuis, van der Ploeg, Tjoelker, Beerda (Steegstra,) Knol (Zijlstra). H. Nienhuis, Noordhof (Steenbeek)